Românii, noii chinezi ai Europei

Românii, noii chinezi ai Europei

Urmăresc de la început avalanşa de ştiri despre hoardele de români care au pătruns deja de câţiva ani în Europa, în felul lor atât inconfundabil (ca să folosesc palide eufemisme..). Vorbesc atât de ştirile din presa „lor” (şi aici mă gândesc în primul rând la presa britanică şi la campania virulentă a tabloidelor Tha Mirror şi The Sun, dar şi la cea italiană sau spaniolă), cât mai ales de cele din presa „noastră” (şi aici Pro TV-ul este ca întotdeauna „vârful de lance”). Am fost de-a dreptul agresat de această avalanşă mediatică de reportaje despre „succes stories” româneşti, care în perioada sărbătorilor, sau mai bine zis înaintea „Marii Integrări”, au ocupat hălci consistente din timpul de emisie al jurnalelor de ştiri. Şi m-am cutremurat. Am văzut un reportaj al Pro TV, prezentat cu „mândrie patriotică”, despre doi hoţi români mărunţi, care „se descurcau” în Italia. Au fost felii din viaţa de azi pe mâine acestora, calupuri consistente de limbaj specific, dar mai ales filmări cu camera ascunsă a felului în care aceştia furau în mall-urile italiene. Poate sunt de modă veche, dar asta ştiu că în codul penal ce au făcut reporterii iubitului nostru post, atât de racordat la realităţile autohtone încât maneliştii şi fotbaliştii ocupă spaţii de emisie mai generoase decât publicitatea, se numeşte complicitate la furt. Şi totul prezentat romanţat, să ne înduioşăm de soarta crudă a bieţilor infractori în devenire, bieţi români prinşi în vârtejul unor forţe sociale care îi depăşesc şi îi împing în căutarea unei soarte mai bune, prinşi în „Marea Migraţie Românească”.
Dincolo de aspectul sociologic al fenomenului, pentru că vorbim de un fenomen de masă, de peste două milioane de români care au plecat în Europa civilizată în căutarea fericirii materiale, este vorba de aspectul de comunicare, sau de „imagine” (concept pe care îl urăsc pentru că a fost total demonetizat de folosirea lui abuzivă de turme de incompetenţi, în special politicieni). Nu mai vorbim de câteva zeci de mii de „căpşunari” sezonieri care au plecat în Spania sau în Italia, ci de milioane de români care pleacă organizat, care se ajută unii pe alţii odată ajunşi acolo, şi care se „cheamă” unii pe alţii în noile paradise europene. Vorbim de un adevărat fenomen de migraţie, de familii întregi care pleacă, de copii care trebuie să se integreze în noile culturi, de întregi industrii autohtone care rămân fără forţă de muncă şamd. Dar mai ales vorbim de comunităţi de români care deja s-au structurat în ţările acelea. Iar aceştia nu sunt intelectuali, nu sunt oameni de cultură, nu sunt oameni de ştiinţă. Ei sunt românii obişnuiţi, care conduceau maşina naţională, care ascultau manele la maxim, care aruncau pachetul mototolit de ţigări pe lângă coş, iar mucurile acolo unde terminau ţigara, care umpleau Parcul Herăstrău şi poienile de munte de 1 Mai, „la un mic, o bere şi o muzică”. Ei au plecat acolo cu toate acestea, şi multe altele, despre care nu mi-ar ajunge două cărţi ca să le termin. Şi se organizează. Şi vor vota (pe domnul Gigi, singurul care a „intuit” la „sugestia” prezidentului înlăcrimat potenţialul lor electoral), pentru că ei chiar şi acolo sunt tot români, iar pentru ei „nicăieri nu e ca acasă”, şi se preocupă încă de ce se întâmplă aici. Care aduc bani în ţară (peste 3 mld. de euro pe an), şi ai ales maşini, care îşi ridică vile şi cheltuiesc noile mici „capitaluri autohtone” pe indicatori de status.
Dar cel mai important aspect este pentru mine şi domeniul meu de interes faptul că apar adevărate „China Town-uri” de români în toate marile capitale europene, cu regulile lor, cu cultura lor, (cel mai desea de „cartier” sau de mic oraş de provincie), cu comportamentele lor pe care noi le cunoaştem atât de bine, şi mai ales cu vocaţia „descurcatului”, care ne caracterizează atât de mult. Cu certitudine culturile acestora, atât de „corozive”, vor intra în conflict cu culturile gazdă, care deocamdată încă tolerează noile invazii, despre care încă nu sunt foarte conştiente. Doar „Perfidul Albion”, ca întotdeauna cel mai racordat la realităţile internaţionale, ca o trăsătură atavică din perioada în care soarele nu apunea niciodată peste întinderile imperiului colonial britanic, a înţeles, dar mai ales, a acţionat. Dincolo de tentaţia facilă a teoriilor conspiraţiei, la care noi românii suntem atât de deschişi, campania tabloidelor britanice este simptomatică pentru ceea ce va urma. Dar încă suntem în perioada comunicării, şi de aceea cred că ar trebui să „se facă ceva”..(am o adevărată fascinaţie pentru importanţa pe care impersonalul „se” o are în cultura noastră: „să ne dea şi nouă Guvernul ceva”, „să se facă locuri de muncă”, „să facă ceva cu inundaţiile astea” şamd.)
Mă gândesc cu fascinaţie profesională la noua problemă cu care „creatorii de imagine” autohtoni, implicaţi cu sterilă îndârjire de atâţia ani în construirea „imaginii de ţară”, se vor confrunta în curând. Singura mea palidă consolare este că faptul că nu s-a făcut încă absolut nimic până acum în această direcţie (mă refer bineînţeles la un demers profesionist, coerent şi structurat, cu un buget de zeci sau sute de milioane de euro per an, gestionat de o echipă eficientă, aşa cum am învăţat din cărţile de branding de ţară şi din vizitele unor guru în această disciplină, şi mă gândesc aici doar la Wally Olins) se va dovedi un avantaj. Când se vor apuca cu adevărat de treabă vor lua în seamă şi noile realităţi ale „China Town-urile” româneşti, şi efectele pe care le vor aduce asupra „brand-ului to be” Romania. Şi care vor fi mult mai puternice, mai eficiente şi mai adevărate decât tot ce a făcut guvernul în 17 ani de perpetuă tranziţie pentru promovarea imaginii României în exterior.
Până atunci, să le urăm succes compatrioţilor noştri în promovarea culturii şi valorilor româneşti, pentru ca acestea să îşi regăsească locul pe care îl merită pe drept în patrimoniul universal al umanităţii. Cred că Europa nu îşi imaginează nici pe departe ce o aşteaptă..

Anunțuri

7 gânduri despre “Românii, noii chinezi ai Europei

 1. Cand intri intr-o groapa europeana si te stropesti, orice injuratura poate fi justificata de cuvantul „diversitate”.

  Cred ca popoarele din uniune sunt tolerante de fel mai putin in regat unde „conservatorii” au si mare partid 🙂

  Partea aia cu „zeci sau sute de milioane de euro” pentru consolidarea brandului de tara e o provocare momentan tinuta la sertar 🙂 – o veni si vremea ei… noi suntem tineri, sigur prindem 🙂

 2. provocare pentru cine? crezi ca ne ia cineva in seama cu brandul de tara?!? e plin guvernul de specialisti. mai bine sa nu ne facem nervi..
  urmareste cu atentie ce are sa fie in urmatorarele 6 luni cu ambasadorii spontani ai „Romanica”-i chiar si in tarile mai tolerante..
  sper sa ma insel. din tot sufletul..

 3. foarte tare a fost reportajul ala, mi s-a parut incredibil cum baietii de la protv pot ridica la rang de virtute descurcareala gainarilor din italia. ma bucur ca a mai sesizat cineva mizeria

  am asteptat cu mare interes reactia CNA-ului, din pacate si/sau din fericire i-a capacit pe alde columbeanu

  subiectul legat de noii membri in uniune mi se pare foarte generos, cred ca inca nu au inceput sa apara recatiile la scara. in saptamanile de dinainte de craciun in metroul din milano nu vedeai decat cersetori romani, cu obisnuitele lor triluri

  ps: e prima data cand fac un post, sunt curios care e flowul mai departe. ma aude cinevaaaaaaaa!?

 4. aud, dar nu inteleg prea bine. sunt inzestrat cu doua maini stangi cand vine vorba de tehnica..vorbesti de post-urile tale sau reply-ul anterior?
  si despre reportaj, ceva nostim. un prieten avocat mi-a spus ca dacă s-ar sesiza cineva din Italia, echipa Pro TV ar fi complice 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s