Legea veveritzelor. Cu voita neprecizare a subiectului real.

Una dintre cele mai importante lectii de viata pe care le-am extres ever dintr-o carte provine dintr-o carte de marketing politic. Ca intotdeauna, dupa ce ai avut insight-ul care iti restructureaza universul interior, lucrurile pe care le stiai se configureaza in noi structuri.
Legea veveritelor spune ca oamenii uita, si vine din urmatoarea povestioara reala. Prin anii 40-60 in campusurile americane (liceu and facultate) era foarte popular urmatorul „joc” printre studenti. Se asezau linistiti pe spate, la soare, cu una bucata pusca de calibru mic sub un copac din campus, asteptand rabdatori sa apara o veverita. Cand aceasta aparea, o impuscau. Bineinteles, celelalte veverite fugeau speriate. Dupa 10-15 min. o alta venea din nou la copacul respectiv si era doborata la randul ei. Si daca tanarul era insistent, putea face asta ore in sir. Veveritele veneau fara oprire. Explicatia? veveritele au un creier foarte mic si un buffer de memorie de 10-20 min. Asta inseamna ca in 10 min. uitau ca un semen de-al lor a murit sub copacul x rapus de catre celebrul pradator Bill, care nici macar nu schimba tactica de vanatoare..
Concluzia profesorului respectiv? Oamenii uita in patru ani de guvernare promisiunile celor alesi si in general amanuntele despre acestia. Ceea ce conteaza sunt ultimele 10 minute politice (adica max. 2-3 ani..). Va mai aduceti aminte acum de Adrian Nastase? De faptul ca avea n case si era un prim ministru „in forta”? Ca avea si mai inainte porecla Bombonel? Ca doar apoi a devenit un vanator de renume? iar lista de exemple este practic nesfarsita..
De aceea va recomand o carte superba, plina de invataminte personale si profesionale: Cercul Mincinosilor, editura Humanitas, de Carriere Jean-Claude. Sau Panchatantra (dincolo de numele apetisant, este vorba doar de una dintre cele mai vechi colectii de povesti din lume). Regasim in ele peste jumatate din povestile copilariei si mai mult de jumatate din bancurile la care inca radem ca niste veverite..

Reclame

6 gânduri despre “Legea veveritzelor. Cu voita neprecizare a subiectului real.

  1. buna, din intamplare o ai si in format electronic??:)
    btw…imi pare nespus de rau pentru veverite…nu puteau alege si ei sobolani de exemplu? sau politicieni…ca sa revenim la un subiect „real”:)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s