Familia, „celula” de baza a societatii

Celebra sintagma provine fara indoiala din biologie. Orice organism este construit din celule, nu-i asa, adevarate celule vii (bla, bla, bla). La fel si societatea, acest organism social viu, format la randul lui din „celule” (bla, bla, bla). Reflectam zilele trecute la un alt inteles al celebrei sintagme: celula ca un spatiu care limiteaza libertatea individului. Celula ca un spatiu care intareste influenta socialului asupra individualului, ca o solutie a speciei la problema continuarii ei prin niveluri cat mai reduse ale violentei intraspecie. Sa nu uitam ca specia noastra este caracterizata de cel mai ridicat nivel de violenta sistematica intre membrii ei. Pana nu de mult (anii 70) se credea ca este si singura. Atunci s-a descoperit insa ca si gorilele si urangutanii practica anumite forme de razboi intre grupuri sociale. Am gasit intr-o carte pe care o recomand tuturor prietenilor („The Moral Animal”) cateva ipoteze si explicatii extrem de provocatoare despre originile si explicatiile „naturale” pentru cele mai profunde si „morale” emotii, sentimente si comportamente individuale si sociale ale oamenilor. Including dragostea materna, iubirea platonica, gelozie, casatorie samd. Celula de baza a societatii a fost inventata de specia noastra (in opinia autorului) ca solutie pentru reducerea violentei intraspecie. Iar dintre acestea celula monogamia este cea mai eficienta. Masculii arondati unei astfel de formule sociale nu isi mai orienteaza agresivitatea (strans legata de altfel de sexualitate si comportamentele de curtare) asupra altora, intr-o competitie dictata de biologie. Sunt comparate societatile monogame cu cele poligame. In acestea din urma, nivelul de violenta este semnificativ mai ridicat decat in cele monogame. O observatie mi-a atras atentia in mod deosebit: monogania nu este integrala. Este mai degraba o poligamie longitudinala si nu transversala, compusa din perioade de monogamie succesiva.

Ma opresc aici. Daca intreseaza subiectul pun link la carte. Hrana pentru minte. Oricum intr-o celula nu ai prea multe de facut..

http://www.amazon.com/Moral-Animal-Science-Evolutionary-Psychology/dp/0679763996/ref=pd_bbs_2/104-2705110-8084717?ie=UTF8&s=books&qid=1180598744&sr=1-2

Anunțuri

11 gânduri despre “Familia, „celula” de baza a societatii

  1. Asta cu poligamia longitudinală e foarte nicely put. Genul de teorie care adunată într-o sintagmă te face să îţi zici: wow, e atât de evident, cum de nu mi-am dat seama până acum?

    Mişto şi mersi de link.

  2. Si cand te gandesti ca visul lui Ceocescu era sa distruga familia pentru o productivitate mai mare a populatiei. Daca dictatura s-ar fi prelungit acum nu ne-am mai fi plans ca lucram si sambata ci ne-am fi cautat familia.

    Aplecarea omului spre poligamie are radacini mai adanci decat famlia, din cauza asta nu poate exista decat o semi-monogamie.

  3. multumesc pentru urari de la multi ani, dar nu a fost ziua mea de nastere. eu sunt in noiembrie. am presupus ca a fost o urare sincera pentru copilul din mine, de ziua copilului.
    sau o gluma.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s