o informatie relevanta cu potential de insight

Zilele trecute citeam rezultatele unui studiu de popularizare despre perceptiile barbatilor si ale femeilor despre propria masina. din celebra si deja branduita categorie „psihologii americani au descoperit ca..”. de data aceasta erau britanici, iar descoperirea lor chiar „face sens”. studiul acela demonstra ca barbatii si femeile au o perceptie diferita fata de automobilul lor (no wonder..), dar si altceva, mult mai interesant. si anume ca cei mai multi barbatii conduc doar cu o mana pe volan pentru ca automobilul este o proiectie si continuare a propriei personalitati, cu care se identifica intr-o mai mare masura decat o fac femeile, care conduc cu doua maini pe volan. fiind studiu de popularizare, nu existau detalii, dar nu conteaza. cred ca au dreptate.
am constatat la randul meu de-a lungul a multi ani si multi „subiecti”, ca femeile au intr-o proportie covarsitoare obiceiul de a tranti portiera automobilului in care calatoresc mult mai puternic decat o fac barbatii aflati intr-o situatie similara (mai ales daca se afla pe locul din fata). si ca barbatul care conduce se enerveaza datorita acestui lucru si o „roaga” mai politicos sau mai putin, sa nu mai faca acest lucru. iar ea continua cu hotarare, indiferent de eforturile soferului sau de durata relatiei. mi s-a parut un lucru atat de interesant incat m-am pus pe observat si investigat. concluzia la care am ajuns este aceea ca in timp ce pentru barbat automobilul este o prelungire a personalitatii sale, un alt „spatiu personal”, pentru femeie automobilul este mai mult un instrument sau o modalitate catre ceva. el nu este inzestrat cu importanta si semnificatia pe care barbatii o acorda automobilului, versiune moderna a calului cu care pleca la lupta si de a carui stare de sanatate putea depinde propria sa viata.

o alta explicatie a faptului ca barbatii sunt mult mai agresivi la volan decat femeile (pe langa multe altele, cum ar fi perceptia diferita a riscului si de aceea tendinta de a isi asuma riscuri mai mari, un nivel mai ridicat de agresivitate datorat testosteronului etc.) este faptul ca acestia sunt mult mai teritoriali si isi extind perceptia teritoriului „lor” cu multi metri inainte sau in spatele automobilului pe care il conduc. fraze de genul: „uite-l si pe beep ala care s-a bagat ca o beep in fata mea”, „m-a depasit ca un beep! las’ ca ii arat eu lui..” sunt mai mult decat cunoscute de fiecare dintre noi. o alta ipoteza a mea este ca femeia simte nevoia sa isi exprime luarea in posesie si implicit marcarea dreptului la prezenta in teritoriul atat de incarcat emotional al relatiei dintre barbat si automobilul pe care il conduce.

intuiesc aici o situatie cu potential de insight pentru pozitionari de tipul „complicitate masculina” (brandul este clar..). doar un barbat poate empatiza cu un altul a carui portiera tocmai a fost trantita cu nonsalanta de partenera sau doar pasagera sa. eu am constatat ca indiferent de varsta, pozitie sociala sau educatie, femeile au acest comportament. iar reactiile la observatia barbatului in directia corectarii lui este intampinata cu ostilitate si replici acide care subliniaza superioritatea evidenta fata de „o mana de fiare”. lucru cu care si barbatii sunt de acord, dar numai pentru perioade mai lungi sau scurte de timp 🙂

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s