Ultimele carti „de vara”

Pentru ca a venit toamna si voi incepe sa cronicizez din nou carti serioase, ma simt dator momentelor de libertate ale vacantei sa povestesc despre ultimele carti ale verii tarzii. Intr-un singur post, ca sa incapa toate.

Mai intai seria War of the Dreaming (The Last Guardian of Everness si Mists of Everness) a lui John C. Wright. Despre care tocmai am aflat cautand link-urile pt acest post ca va mai avea un volum. Damn. Urasc incep sa citesc o serie inainte sa o am pe toata pe birou. In fine. Asa cum m-a obisnuit din celelalte serii ale lui, un fantasy exultant, cu trimiteri generoase la mitologie si literatura clasica. Actiune intensa si rapida si personaje credibile (just kidding cu personajele..).  Prometeu este unul dintre cele mai cool, urmat indeaproape de Arthur Pendragon. Dar avem elfe, Zeus, Merlin, Lancelot, mateloti englezi, portavioane nucleare, Thor, Apollo, arhangheli, serafimi, Morningstar si zeci de altii. Pusi impreuna pe panza atat de generoasa a visarii. In care orice este posibil. Cel mai mult mi-au placut legaturile dintre diversele componente ale societatii americane (in special guvernare si armata) si cele ale societatilor medievale. Si felul in care le „explica” pe primele prin ochii celor din urma.

Apoi ultimele doua carti din seria The Malazan Book of the Fallen a lui Steven Erikson: The Reaper’s Gale si Tall the Hounds. Pe care am avut norocul sa le primesc cado’ calde cand am fost in Elvetia (ultima a aparut la inceputul lui septembrie). Nu mai dezvolt, am scris deja despre fiecare dintre cele 6 anterioare. Acum sunt „la zi” si pot sa va spun ca toate merita. E dus cu capul omul asta si fantezeste bine. A must read pentru un fan al genului.

Si doua clasice de la Vernor Vinge: The Peace War si Marooned in Real Time. Legate intre ele, trebuie citite la pachet. L-am descoperit pe Vinge odata cu A Fire Upon the Deep si de atunci nu m-a dezamagit. Hard SF in dulcele stil clasic: tehnologie, intriga, calatorii in timp pentru zeci de milioane de ani, oameni care isi propun sa bea o cupa de sampanie pe muchia Big Crunch-ului si alte idei din rezervorul inepuizabil al imaginatiei. Cu cronici elogioase de la cititori si un strop de poezie. Va spun doar dedicatia uneia dintre carti: „For all those marooned without hope of rescue”. Pentru sufletul celor care s-au ratacit prin viata reala.

Enjoy.

Anunțuri

2 gânduri despre “Ultimele carti „de vara”

  1. Vad ca lumea nu sare la comentarii cand e vb de carti. Just to let you know ca sunt unii care vin aici in in special pt. book reviews 🙂 thx and keep’em coming

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s