Cum functioneaza mintea omului. Care este el om

Una din cartile cu care mi-am umplut multele ore de zbor si dor in ultima vreme este „Cum functioneaza mintea” de Steven Pinker. Asa ca am sa va povestesc cateva cuvinte despre ea, poate va tenteaza. Mie mi-a placut foarte mult. Dar am sa va povestesc despre ea putin altfel decat am vazut ca o fac colegii intru ale cititului care au mai scris despre ea. Aveti aici cateva link-uri mai serioase (dar mai seci si mai din cuprinsuri) decat elucubratiile ce urmeaza dupa punct: link1, link 2 si link 3.

Este o o carte scrisa din perspectiva psihologiei evolutioniste. Si nu una de popularizare, ci chiar de specialitate. Omul este insa atat de meserias incat a scris-o inteligibil si pentru un om obisnuit ca mine. Prima parte este foarte tehnica si te baga zdravan in cognitivism, mecanisme perceptuale, cum „vede” ochiul si creierul, cum am putea construi roboti care sa vada, retele neuronale, capacitate de procesare si de calcul, procesoare biologice si artificiale samd. O parte din trusoul cognitivismului. Unele scheme sunt complicate rau, mai ales cand intra in programare. Partea cea mai cool este insa cea de-a doua. Aici omul se dezlantuie si intra hotarat in psihologia evolutionista. De altfel el si-a facut doctoratul sau postdoctoratul (ca nu mai tin minte, era scris in introducere si deja am uitat) cu Tooby si Cosmides, un fel de gurus-i ai psihologiei evolutioniste. Primii care au facut o analiza a emotiilor ca programe biologice ale procesorului numit creier, scrise de marele programator „Mama Natura”. Un fel de „emoticoane” care ne ajuta sa reactionam mai rapid si mai eficient la mediu si seturi de probleme  decat daca am gandi fiecare situatie in parte. De exemplu este mult mai eficient sa o iei zdravan la fuga cand esti o maimuta (ce incepe sa cheleasca pe piept si spate) cand vezi ceva ce se apropie tiptilos prin ierburile savanei decat sa te intrebi mai intai daca leul este felida sau canida si daca parintii lui „stie ce face”. Merita sa stim cu totii de ce ne gelozia ne face sa vedem rosu in fata ochilor minti si sa actionam diferit ca gen cand vrem eliminarea concurentei (ex. femeile sunt mai afectate de tradarea emotionala, iar barbatii de cea fizica). De ce atunci cand ne indragostim ne comportam ca si cum am fi high (pentru ca suntem..). Care sunt criteriile dupa care ne alegem partenerii. De ce ne casatorim si de ce specia noastra a ales monogamia ca forma dominanta de construire a celulei de baza a societatii (familia). Dar sa revin. Partea a doua este geniala. Cititi-o macar pe asta. Ne trece prin diverse momente si evenimente ale vietii noastre de zi cu zi, explicand de ce gandim si ne comportam in acele feluri si nu in altele.Iar daca nici acum nu v-am convins, poate o s-o faca asta: la final explica de ce a aparut umorul si care este rolul luatului peste picior sau coada in evolutia speciei.

Stiu, stiu..Veti spune ca psihologia evolutionista este contestata copios (nu mai departe de anii 70 in campusuri din sua ale americii se aruncau in foc public carti de evolutionism) si ca este doar o constructie intelectuala din inginerie inversata (de parca ar exista si vreo alta forma de inginerie..) prinsa intr-o bucla de feedback pozitiv. Poate ca asa este. Dar noi nu pentru asta o iubim. Sau pentru ca aduce cea mai coerenta critica argumentata la ideologia feminista. Nu. O iubim pentru ca face sensuri.

Cartea merita citita la pachet cu Counsciousness explained a lui Daniel Dennet (prezent cu un mic speech si pe TED). Si daca tot va pasioneaza subiectul, iata si cateva vorbe hotarate de la o femeie care stie cum este cu mating-ul: Hellen Fisher.

Sa cititi bine!

Anunțuri

6 gânduri despre “Cum functioneaza mintea omului. Care este el om

      • Pinker este in cu totul alta liga decat Gladwell. Nu are sens sa fac comparatii 🙂 Argumentele lui sunt stiintifice, cele ale lui Gladwell jurnalistice. Topicul cu selectia profesorilor pe criterii de performanta post job al lui Gladwell amuzant. Dar cred ca asta este farmecul lui, sa faca conexiuni si sa traga concluzii a la Freakonomics 🙂 Inca nu am terminat Outliers, chiar sunt foarte curios acum sa vad ce spune la prima mana.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s