the future is the present

scriam mai de mult ca unul din autorii mei de suflet cand vine vorba de soft sf este William Gibson. soft nu datorita subiectelor cartilor sale. pentru ca este unul din reprezentantii stilului cyberpunk. and there’s nothing soft about punk. sau cyber. soft datorita stilului de scriitura. negru as in noir. de fiecare data cand citesc cartile lui pe fundalul mintii imi ruleaza incet si trist Soimul Maltez, The Big Sleep, The Blue Dahlia, The Postman Allways Rings Twice, Stray Dog sau A bout du souffle. sau L.A. Confidential. ati prins ideea, omul scrie foarte pictorial. l-am iubit pentru Johhny Mnemonic si Neuromancer. si l-am respectat pentru „The future is already here. It just isn’t evenly distributed”. yet.

acum ceva vreme gaseam pe blogul lui Kit un citat superb din ultima trilogie a lui Gibson. iata-l aici. m-am regasit in el si am inteles de ce ma simt dedublat si incomplet la sfarsitul oricarei calatorii. sufletul imi ramane agatat undeva pe drum si pana ce coarda de argint il aduce inapoi trece o vreme. poate de aceea orientalii cred ca drumul este mai important decat destinatia. ca de fapt doar acesta conteaza, iar destinatia este doar un pretext prin care viata ne pacaleste sa iesim la tabla ca sa invatam.

asa ca m-am apucat de trilogia de care va vorbesc acum. citita pe Kindle, in dulcele spirit al cyber vremurilor noastre. ea are asa: Pattern Recognition, Spook Country si Zero History. toate trei despre marketing, advertising, design, branding, digital life si intelligence. sau poate ca, prizonier galagios al legii lui Murphy si ciocanului din mana, toate din jur mi se par cuie. trei carti din care am invatat. din care mi-au venit idei.

sper ca v-ati obisnuit deja cu alergia mea structurala de a face cronici descriptive. altfel ce scriu in continuare nu ar avea niciun inteles. Pattern Recognition este despre multe branduri. traite de o persoana alergica la logo-uri sau forme vizuale de advertising. pozitionari exprimate condensat si realist. aproape un No logo. only aici stii de la inceput ca este vorba de un sf si nu o ideologie ieftina de stanga. este o carte despre nevoia noastra de a gasi sensuri si intelesuri. sau macar raspunsuri. mai ales cand suntem provocati de Necunoscut. despre adevaratul „less is more”. o idee de brandkerting pe care o putem vedea oricand capatand viata. o carte despre tehnologie si intelligence. despre importanta din ce in ce mai mare a ideilor noi intr-o lume tot mai aglomerata, mai imbacsita si mai diluata. ca a 576-a clona a unui aceluiasi set deja obosit de gene de papagal. mi-a placut aici ideea comunicarii unui brand prin evanghelisti platiti care sa povesteasca „spontan” si credibil despre experienta cu acesta in toate punctele lor de contact cu alti oameni.

Spook Country este despre Systema. privita ca un alt fel de a spune Calea. despre intelligence. una dintre cele mai dificile dar si incitante ocupatii inventate de specia noastra. o combinatie amara intre joc al mintii pentru Kim-ii de la Cambridge, Oxford sau Ivy League si scufundare cu snorkel-ul bagat in fund in abisurile intunecate ale naturii umane. o carte tribut pentru tehnicile old school ale celei mai vechi meserii din lume. in care rushii inca exceleaza. tehnologie. arta locativa. GPS dancing. Cuba, URSS, Irak. protocoale de proceduri. Wodoo. foarte dinamica si thriller like. si din nou marketing. Systema, vere din Havana..

Zero History este despre moda. streetwear si military clothing. despre mall ninjas si alte triburi de consumatori. gata sa plateasca pentru simboluri totemice si pene cool. tehnologie. Iphone-ul este aici unealta standard prin care se actioneaza asupra Realitatii. iar Aplicatia cu A mare interfata cu aceasta. din nou tehnologie. psihedelica. platforme mobile de marketing. word of mouth. o carte despre cum sa construiesti un brand ducand la extrem Legea Soaptei („oamenii vor crede orice daca le-o spui in soapta”). adica in secret.

si prin toate acestea firul noir al scriiturii lui Gibson. numita aici de unii degraba doritorii de numiri „low-level post-apocalypticism”. the cyberage is here. you just don’t realize it. yet..

Un gând despre “the future is the present

  1. Pingback: reality is fiction. sau invers. « return to the com(m)unity

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s