mamaliga cu susan

traiesc vremuri interesante. cred ca de mult, tare de mult, un chinez mi-a urat cel mai greu blestem al lor: „sa traiesti in vremuri interesante”. nu credeam ca voi trai doua revolutii. dar daca tot au venit, sunt bine primite.

am urmarit si eu cu ochii mari derularea ostilitatilor. la o distanta sigura, din camera tactica. cu un ochi pe laptop si altul pe televizor 🙂 am fost inca o data incantat de competenta absurda cu care tot felul de comentatori si consultanti de profesie abereaza stupid. si foarte departe de orice. dar fac si ei ceva bine. zgomot de fond. care te poate ajuta sa te intrebi mai bine ce se intampla. am fost insa pentru prima oara incantat de trecerea la fapte.

dar sa lasam pentru cateva ore strada deoparte. pentru ca „strada te face la ochi”. adevaratul razboi se duce in spatele pixelilor. care si ei „te fac la ochi”. dar altfel. am avut privilegiul de a vedea in direct emisiunea in care marele carmaci l-a calcat in picioare pe bietul si fidelul arafat, salvatorul de serviciu de 20 ani incoace. cred ca despre asta se va scrie in cartile de istorie. ca despre unul din momentele in care oamenii s-au revoltat in fata nedreptatii. vazand cum cel mai puternic om tarii ia la suturi mediatice un Saint Bernard mare si bland. a carui singura vina a fost ca a latrat atunci cand stapanul a vrut sa ii inlocuiasca snapsul din butoiasul de la gat cu apa chioara. si dupa aceea sa il inlocuiasca integral. cu o ceata de pechinezi. salvatori si ei. cat de surprins trebuie sa fi fost prezidentul cand s-a prins ca susanul tocmai a devenit capsa pirotehnica a bombei sociale cu malai pe care topaim cu totii de ceva vreme. romanii s-au enervat in cele din urma cand arhetipul „Salvatorul cu ambulanta mica” isi ia picioare in gura de la arhetipul „Barbarul cu gura mare”. iar asta dupa ce a fost mai intai barbateste pus la pamant.

dar cea mai mare concluzie pe care eu am tras-o este alta. mai profunda si mai structurala decat lupta dintre eroul civilizator si cel cuceritor (ghici ghicitoare mea cine-i care..). este despre conflictul dintre generatii. despre lupta dintre trecut & pasiv (televiziune) si viitor & actiune (digital). este despre viata in/cu/prin Internet. despre cum digitalul a reusit sa scoata pe unii dintre noi din mioriteala pasiva. tinerii crescuti cu netu’ de gat au trecut de mult de la „a privi” la „a actiona”. sunt formatati sa fie interactivi. si sa isi spuna opiniile scurt, abrupt si colorat. iar daca nu primesc ce vor sau ce considera ca li se cuvine, se enerveaza. si fac lucruri. unele on line, altele off line. flash mob-uri in dinti si facebook-uri in cap.

din pacate in aceasta mini primavara araba romaneasca va fi plina de murdarii. iar lupta abia ce a inceput. dincolo de toate acestea eu sunt bucuros. pentru ca tinerii au iesit de sub blana mirositoare a Mioritei si incep sa faca lucruri. orice este mai bine decat nimic. cu siguranta la inceput va fi haos. cu siguranta la inceput vor fi violente. dar pretul pentru reteta noii mamaligi merita platit. chiar daca pentru inceput avem ca toping doar susan.

a..era sa uit. samafoare rupte? masini incendiate? bancute vandalizate? pentru toate astea exista Mastercard. spectacolul? priceles..

sa revoltati bine!

Reclame

Un gând despre “mamaliga cu susan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s