lungul drum de la democraTIE la democraSIE

nu am mai scris nimic saptamanile acestea pentru ca mi-a fost rusine. rusine pentru ca am avut nevoie de 16 ani ca sa inteleg ca drumul de la cartile de comunicare la viata reala este mult mai lung la noi decat in tarile in care acestea au fost scrise. la sfarsitul primei saptamani de proteste am crezut ca am inteles cum stau lucrurile. si am prorocit catre Lume precum inteleptul Devadasa (citeste prietenii apropiati), ca „doar afirmatiile care nu contin cuvantul Dumnezeu pot fi adevarate” (citeste „guvernul isi va da demisia luni dimineata”). din fericire pentru mine, lumea mi-a raspuns inapoi cu aceeasi lipsa de respect cu care a facut-o Somasiri: „daca aceasta afirmatie este aplicata ei insasi, o venerabile, atunci nu poate fi adevarata deoarece contine cuvantul Dumnezeu..” (citeste „termina cu prostiile din carti, astia nu o vor face doar pentru ca asa este corect sau pentru ca foarte multi oameni le cer asta”). marturisesc ca am asteptat cu nerabdare febrila sfarsitul lumii (politice). dar el nu a venit decat peste trei saptamani. deci soc si groaza. nedumerire si revolta („bah, dar chiar asa de prost sa fiu?!?”) si atunci, prin bube, mucegaiuri si noroi („ei bine, da. esti prost”), am avut momentul de epifanie. cartile si teoria comunicarii (scrise de occidentali, bineinteles. cu publicitatea lor, cu PR-ul lor, cu public communication-ul lor..) nu au putut si nu vor putea vreodata anticipa ce se intampla in realitatea romaneasca. Cartea a murit. singura care mai conteaza acum e Burta.

m-am intrebat de nenumarate ori de ce  singurul model de comunicare publica folosit cu succes de 2o de ani la noi este batrana si parsiva propaganda. de ce oamenii „de sus” vorbesc acum cu noi ca niste sectanti. portocalii. din ce in ce mai autisti. si mai agresivi cu „normalii” care nu pot accepta Mesajul. Revelatia. Adevarul Marelui Carmaci. pe care numai cei Alesi il pot Vedea. dar mai ales Intelege. singurul mesaj pe care il primesc de la acestia este ca sunt un copil prost care nu poate vedea ce este bine pentru el. asa ca mi se spune „taci din gura si inghite doctoria, chiar daca e amara. imi vei multumi peste cativa ani, prostutule..”

dar acum stiu de ce. si asta ma face fericit. si inconstient. si imi da libertatea de a „lasa burta sa vorbeasca”. iar burta mea se strange la gandul ca propunerea de prim ministru este seful unui serviciu de informatii. unul foarte eficient, de altfel. se strange (si vorbeste printre dinti..) la gandul ca in spatele refuzului de a accepta Realitatea se afla poate o motivatie religioasa („o facem pentru binele Poporului”). care justifica, nu-i asa, orice actiune a sectantilor politici. oricat ar fi ea de murdara. „it’s for the greater good. este pentru Tine..” se strange si mai tare la gandul ca poate va trai intr-o pseudodemocratie de rit rusesc, care planifica de mult rocada Putin-Medvedev de Dambovita. sau poate ca pur si simplu „ei” cred sincer in teoria sfarsitului lumii. o stiti, cea din decembrie 2012. dupa ocultismul de carnaval de tip „flacara violeta”, am inceput sa iau in calcul si varianta asta. sau una si mai si. poate ca stiu ca va incepe in curand razboiul in Iran. si atunci poporul ingrozit de ridicarea la cer a pretului la benzina va intelege (in sfarsit..) ca are nevoie ca Marele Carmaci sa treaca cu bine corabia nationala peste criza. si va alerga pe ape, cu pasi marunti si repezi, catre El. catre Salvare (hmm..sau ala era Arafat?!? never mind..).

pentru prima oara burta mea ii spune creierului ca ar trebui sa-i fie frica. iar asta nu-mi place deloc. sa ocultati bine!

ah..era sa uit. totul a pornit de la prea multa meditatie asupra acestei vorbe de duh: „democracy is the theory that the common people know what they want. and deserve to get it good and hard..” (H.T. Mencken)

Un gând despre “lungul drum de la democraTIE la democraSIE

  1. Si pentru ca exista tentatia sa spui „mai rau nici ca se poate”, vine site-ul news.ro care ne ajuta cu urmatorul titlu al newsletter-ului de azi: „Viitorul Presedinte al Romaniei, Razvan Mihai Ungureanu: un geniu romantic, loial familiei si patriot. ‘Noul Creanga'”..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s