SF. aroganta extrema.

este adevarat ce se spune despre dependenta. mecanismul fundamental este simplu. la urmatoarea doza vrei mai mult. asa cum nu exista sex pe gratis, tot asa nu exista dependenta pe gratis. prima doza gratis este de fapt cea mai scumpa dintre toate. in concluzie, daca nu sunteti puternici, nu va apucati de droguri. sau de sex. creaza dependenta. si probleme. dar sa revin.

ma intrebam unde ma mai pot duce cand vine vorba de pasiunea mea pentru SF. acum stiu. si cum veneam eu agale dupa o perioada lunga de fantasy si framantari existentiale, pendulul lui Foucault m-a dus la o space saga. iar daca fantasy-ul este marijuana genului, atunci space saga sigur este heroina lui. direct in vena mintii. bang. spash. kaboom. si ai decolat. dar sa revin. din nou.

space saga de care vreau sa va vorbesc acum este Vorkosigan Saga. subgenul “swords ‘n’ spaceships”. de Louis McMaster. femeie, that is. imaginati-va stupoare cand am aflat asta, long time ago. nu ca as avea ceva cu genderul frumos, dar pana acum in afara de Ursula K. Le Guinn (dar si ea doar partial, ca m-a enervat cumplit cum a incheiat seria Earthsea. rusinica..) nu prea am rezonat cu scriitura autoarelor de SF. probabil genul acesta literar (blasfemie, stiu..) inca este a male thing 🙂 dar sa revin. din nou.

Vorkosigan Saga. 20 de titluri. carti adica. eu am muncit o toamna si o iarna la ele pana sa le dovedesc. si am reusit doar datorita onorabilei piraterii (Huo ACTA! jos PIPA!!! huo, porci fascisti! rusine! sus jos Sistemu’ !). si a celor doua tablete (Asus Transformer Prime si Samsung Galaxy S2/telefon) burdusite cu Kindle-uri, Aldiko-uri (cu care ma inteleg superb) si cate si mai cate in litere si stele. as fi legal in toate cele cand vine vorba de carti, dar Kindle inca nu le are digitizate inca pe toate cele aberatii pe care le citesc ciudati ca mine. asa ca epub sa traiasca. si torente. aici este momentul sa luam o pauza si sa rostim cu totzii in cor: „fa ce spune popa, nu ce face popa”. bun. acum ca suntem impacati si corecti politic, sa revenim. din nou.

seria are un personaj central: Miles Naismith Vorkosigan. un fel de anti erou. unul stramb si lovit puternic de soarta. dar destept foc. si incapatanat. si cu succes la femei. urmarit de-a lungul vietii in jde mii de aventuri. a fost murit cateva luni la un moment dat (in Mirror Dance). dar stati linistiti. a fost resuscitat. dar a ramas cu o problema de sanatate dupa asta, deci nu e tras de par. nu am cum sa va povestesc actiunea fiecarei carti, ca doar nu am innnnebunit la capul care nu are el minte. no can do. dar pot sa va spun ca toata este scrisa bine. unitar. alert. cu imaginatie. cu umor. cu intelepciune militara (just kidding, there is no such thing), nave si statii spatiale (yummy..), razboaie galactice, clonare, criogenie, supersoldati, humanoizi cu patru maini si zero picioare, civilizatii cu obiceiuri ciudate. samd. pot sa va mai spun ca are ceva adolescentin in ea. pe alocuri mi-a adus aminte de seria lui Sven Hassel. clar este pentru baieti. universul Barrayar-ian este construit in jurul unei ipoteze in care si eu cred din ce in ce mai mult (probabil vine odata cu varsta). viitorul va fi feudal si supertehnologizat. si cu mult mai putini oameni. deci un imperiu rus feudal militarist (scuze pentru pleonasm). cu mentalitate tarista si ultratehnologie. hmm..o ipoteza nu prea indepartata pentru Europa, I’m afraid. deci. instructiuni. cartile trebuie citite in ordinea cronologiei interne si nu cea a aparitiei. „pe relaxare”. pe tableta sau pe telefon. pe buda. in timp ce astepti ca prietena ta sa probeze chestii (v-am spus ca este pentru baieti, de ce ati citit pana aici?!?), la sedinte (boohhring..), la examene, in metrou, la nunti, in vizite  (boohhring..). si in multe alte locuri si momente.

iar daca tot ce v-am spus pana acum mai mult v-a enervat decat v-a convins, inseamna ca sunteti normali la cap. si ca este momentul sa facem recurs la autoritate. multe din aceste carti au luat care Hugo-uri, care Nebule. care din ele? well..va prindeti voi pe drum. sa criogenati bine! (bad joke, I know..)

Reclame

Un gând despre “SF. aroganta extrema.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s