orice spion stia prea multe

Tinker, Taylor, Soldier, Spy. film. dupa „Cartita” de John Le Carre. singurul autor de carti de spionaj pe care il respect cu adevarat. pentru ca prezinta pe bune cum stau de fapt lucrurile in spionaj. si mai ales contraspionaj. cat de intunecata, apasatoare si murdara este aceasta lume. nici vorba de glamour-ul James Blond sau Mission Impossible. no, Sir. no way. vieti traite sub presiunea constanta a privitului peste umarul in care astepti cutitul celui mai bun coleg. sau prieten. a plictiselii cenusii intrerupta doar din cand in cand de momente de panica extrema. a contactului direct cu cele mai intunecate laturi ale naturii umane. o lume in care momentele de normalitate sunt singurele binecuvantate. o lume a singuratatii si a suspiciunii. in care viata si moartea au preturi diferite de cele ale oamenilor obisnuiti. doar paranoia poate cumpara inca un an de viata cenusie, iar singura valuta forte este increderea. bonus de realitate: povestea unui spion rus care a defectat in UK. dar si una in care inca „Marele Joc” era jucat de gentlemani dependenti de adrenalina „mind games”-urilor. „once upon a time”-ul de dinainte ca americanii sa fi schimbat regulile romantico-bizantine cu unele unele infinit mai simple si mai triviale: banii („orice om are un pret, trebuie doar sa il gasesti”) si tehnologia „(nimeni nu poate sa iasa din retea”). pe vremea cand cei mai buni dintre cei mai buni sau cei mai rai erau englezii si rusii. lucru care cred ca este valabil si acum.

este un film pe care nu il intelegi foarte bine daca nu ai citit cartea. actiunea este pe alocuri fragmentata de salturi pe care nu le poti face daca nu ai  fost deja introdus in atmosfera. dar jocul..cu totul alta poveste. Gary Oldman este perfect in pielea legendarului Smiley. calm, sobru, frugal, resemnat, singuratic. expresiv intr-un fel atat de britanic, intr-o atmosfera atat de la fel britanica. si o stea in ascensiune: Sherlock. un film care merita vazut. din respect pentru clasici. „prietenii” stiu de ce.

Anunțuri

3 gânduri despre “orice spion stia prea multe

  1. dom` profesor, rezultatele pt un chestionar neo pi-r sunt afectate semnificativ daca testul autoadministrat are f putine raspunsuri extreme (td, at)?? afirmatii cu variabile ca „uneori” sau „cateodata”, formal vorbind, nu au diferenta de sens intre un raspuns cu „acord” sau „acord total”(sau opusele). cateodata nu ma simt increzator in propriile puteri (cum se raporteaza repondentu fata de afirmatia asta daca raspunde cu dezacord sau dezacord total? in primu caz ar fi doar pt uneori din aceste cateodate iar pt al doilea in toate cateodatele) ce ziceti?

  2. iulian,
    am vorbit si cu colegii de la testcentral si dpdv. tehnic lucrurile stau astfel. testul discrimineaza chiar daca raspunsurile sunt grupate in zona mediana. raspunsul la orice intrebare a unui inventar de personalitate (cum este si neo pi-r) trebuie sa fie impulsul dominant. intrebarea nu poate acoperi toata complexitatea dimensiunii de personalitate pe care incearca sa o aproximeze dimpreuna cu celelalte intrebari din scala. de asemenea raspunsul trebuie sa fie dat rapid, pentru a nu altera primul impuls/impulsul dominant. adica fara indoiala exista situatii particulare in care lucrurile pot sa stea si altfel decat iti vine sa raspunsi din prima, dar aici intereseaza tendinta dominanta. de exemplu o intrebare de tipul „cateodata nu ma simt increzator in propriile puteri”. cateodata in general sau cateodata chiar in acest moment? cateodata este in foarte mare masura adevarat, alta data este in foarte mica masura. de aceea raspunsul trebuie sa fie o starea dominanta a persoanei respective in raport cu tema intrebarii. si sa fie dat rapid. cu cat se gandeste mai mult, cu atat raspunsul devine mai complicat si mai dificil de dat 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s